Med blikket utover

Toneprisvinner Ellisiv Tandberg

I rolige omgivelser på Gjøvik gård, badet i en tidlig junisol, møtte vi  vinner av Toneprisen 2011 Ellisiv Tandberg fra Gjøvik. Hun kommer rett fra skolen, eller rettere sagt, fra å ha øvd i noen timer. Skoleåret er på hell, men det er ikke Ellisivs musikkarriere.

Ellisiv Tandberg

Hvordan var det å vinne Toneprisen?

- Det var utrolig morsomt. For meg var det en stor opplevelse å få delta sammen med så mange flinke mennesker, så det å vinne ble bare en stor bonus, og så var jo det var en veldig fin dekning av Toneprisen. Det er selvsagt også moro å få høre så mye fint fra folk i juryen som man har stor respekt for, sier Ellisiv med et stort smil.

Du var jo svært ung. Hvordan var det å slå de som var eldre enn deg?

- Det var selvsagt moro, sier Ellisiv, nesten litt beklemt og forlegent.

Ellisiv er en beskjeden jente, oppvokst med musikk i hjemmet og med en far som er pianist. At hun også har funnet veien til musikken, er neppe noen tilfeldighet. Hver uke reiser hun til Barratt Due i Oslo, og hver tredje helg er hun der hele helgen. For å bli bedre, for Ellisiv ønsker å leve av musikken. Hun har igjen ett år av videregående skole på Gjøvik, der hun går studiespesialisering.

Hvor mye må man jobbe med musikken, dersom man skal bli virkelig god?

- Mye. Jeg øver tre til fem timer hver dag. Det er ikke bare tidsbruken som er viktig, men også hvilken struktur man har på øvingen, avslører Ellisiv.

Har du tid til andre interesser enn musikken?

- Ja, jeg er jo med venner, og jeg trener, selv om jeg ikke

driver med organisert trening, men klart, musikken tar mye tid, konstaterer Ellisiv, som gleder seg over at det er en del kammermusikk i Barratt Dues opplegg.

Hvor god ønsker du å bli?

- Jeg har lyst til å bli veldig god, smiler Ellisiv.

KORK og «Virtuos»

Toneprisen er ikke den eneste store begivenheten for Ellisiv det siste året. Hun deltok også i NRK-konkurransen «Virtuos», og kom helt til finalen, der hun var solist med Kringkastingsorkesteret (KORK) direktesendt på TV.
Som en del av å vinne Toneprisen får hun også spille med KORK.

Hvordan var det å spille foran så mange da du var med i «Virtuos»?

- Jeg visste ikke hvor mange det var som så programmet, før etter at jeg hadde spilt. Og det var en del flere enn jeg hadde trodd, ja, smiler Ellisiv.

Hvordan var det å få spille med KORK?

- Det var kjempemorsomt. Jeg fikk være solist med kjempeflinke musikere, og fikk spille et stykke jeg virkelig liker, 3. sats av Mendelssohns pianokonsert nummer 1, så nå gleder jeg meg veldig til å få spille med dem igjen som en del av premien i Toneprisen, sier Ellisiv entusiastisk.

Hva har Toneprisen gjort for deg?

- Jeg synes det var flott å få vist seg fram, og det er ikke til å legge skjul på at pengene også kommer godt med, forteller Ellisiv.

Har du brukt opp prispengene da?

- Nei, de skal jeg spare til studiene, ler Ellisiv.

Opp i tysk – og til Tyskland?

Ellisiv Tandberg var blant de «heldige» som var oppe til tyskeksamen i andre klasse på videregående. Det er slett ikke umulig at hun kan få bruk for nettopp det når hun går ut fra videregående neste år.

Hvilke planer har du for framtiden?

- Målet er å studere utenlands. Jeg kommer til å fortsette på Barratt Due kommende skoleår, forteller Ellisiv. Kun dager tidligere kom hun hjem fra besøk i Berlin, hvor hun hadde sett på potensielle nye skoler.

- Det er flere musikkhøgskoler i Tyskland enn her i Norge, så musikkmiljøet der er mye større, fastslår Ellisiv.

Hva gjør du etter studiene?

- Jeg ønsker å leve av musikken og er veldig motivert for å satse, forteller Ellisiv, som kan se for seg å holde konserter, men heller ikke lukker døren for en mulig karriere som lærer ved en musikkinstitusjon.

Ville du anbefale andre å søke på Toneprisen?

- Ja, absolutt! Meld dere på! Man klarer ikke noe uten at man prøver, avslutter Ellisiv Tandberg.

Vi takker for praten, og ønsker Ellisiv lykke til, sikre på at dette ikke blir det siste vi hører fra den talentfulle Gjøvikjenta.

Les også: